Ulikeammestillinger: Forandringfryder

Måten du holder babyen din på vil gjøre det enklere eller vanskeligere for babyen din å bli ammet på en god og effektiv måte. Noen posisjoner kan gjøre det vanskelig for babyen din å hekte seg på brystet og vil dermed føre til en ineffektiv mating, mens andre kan være så avslappende at både mor og baby sovner sammen. Dersom du har problemer med å få babyen til å hekte seg på brystet eller andre problemer i forbindelse med amming, anbefaler vi at du tar kontakt med din lege eller helsestasjon slik at du kan få den hjelpen du trenger.

En urolig baby vil ha problemer med å suge ordentlig og ammingen vil derfor bli utfordrende. Vi anbefaler at du bruker litt tid før ammestunden til en rolig stund med hud-mot-hud kontakt, for dette vil hjelpe med å roe ned din baby og gjøre ammestunden mer effektiv. Videre kan du lese om ulike ammestillinger, både tradisjonelle og noe utradisjonelle, for forandring fryder!

Sittende («vuggestilling»)

Den mest vanlige måten å amme på, er å sitte i en stol eller lignende og holde babyen med venstre arm når man ammer med venstre bryst, og høyre arm når man ammer med høyre bryst. Denne klassiske «vuggestillingen» benyttes ofte når man må amme utenfor hjemmet. Husk at babyens øre, skulder og hofte må være på linje. Mor kan fort bli sliten i armene i denne ammestillingen, og da kan man for eksempel bruke en pute (eller ammepute) som babyen kan ligge på i stedet for å holde den i armene. Da har man begge hendene fri til å gjøre noe annet, som å snakke i telefonen, eller kose og stryke barnet sitt (hva er vel bedre enn det).

En «modifisert vuggestilling» er hvor mor holder babyen med motsatt arm, dvs. høyre arm ved venstre bryst og motsatt. Mor kan da bruke den ledige armen til å støttet opp om brystet det ammes fra, og denne ammestillingen er anbefalt særlig for premature barn.

Liggende

Mor ligger på siden med en pute under hodet, og eventuelt mellom bena. Babyen ligger på siden med kroppen mot moren, og man kan bruke en liten pute eller lignende for å støtte babyens hode. Denne ammestillingen er veldig populær når man må amme om natten, og den er lite anstrengende for mor og gir god kontakt mellom mor og barn (spesielt dersom man ligger hud-mot-hud). Denne ammestillingen er også bra for de som har hatt keisersnitt eller er sengeliggende av andre grunner.

Naturlig amming (Biological nurturing)

Naturlig amming, eller bakoverlent amming (biological nurturing på engelsk), er betegnelsen på en rekke ammestillinger hvor mor sitter bakoverlent. Forskning viser at denne måten å amme på stimulerer babyens instinkter og reflekser, og hjelper babyen med å finne og hekte seg på brystet på en riktig måte.

Sett eller legg deg lett bakoverlent, og sørg for at du har støtte til ryggen, nakken og hodet. Det er viktig at du sitter komfortabelt! Legg babyen din mage-mot-mage, med babyens føtter mot lårene dine eller en pute slik at den kan sparke fra. Babyens instinkt vil være å søke brystet, så på denne måten stimuleres disse instinktene og babyen vil sparke fra og «krabbe» mot morens bryst. Babyen vil søke brystet ved å «nikke» hode opp og ned og samtidig stikke ut tungen. Når babyens tungen berører morens brystvorte vil brystvorten reagere på berøringen og vil reise seg og bli fastere slik at det er enklere for babyen å få tak på den. Babyen må gjerne ligge vertikalt, men mor bør ikke ligge helt flatt. Ligger mor helt flatt er det svært anstrengende å få øyekontakt med babyen, så mor bør ha en pute eller lignende bak hodet og nakke slik at hun kan opprettholde øyekontakt med sin baby.