Dette hjelper mot såre bryst etter amming

Dersom du opplever smerter som går helt ned i tærne, og kroppen din holder seg helt stiv under ammingen hver gang babyen din hekter seg på puppen, blir ikke ammestunden god verken for deg eller babyen din. Nesten alle kvinner opplever ømme eller vondt brystvorter når de ammer, så pust dypt og slapp av, for her skal du få noen gode tips som kan hjelpe.

Før du leser videre, er det viktig å nevne at dersom du opplever veldig sterke smerter eller føler at noe er galt, bør du oppsøke lege eller helsesøster snarest. Det kan være noe mer alvorlig på gang, som brystbetennelse, og da er det viktig at du får rett behandling.

Kom i gang med ammingen

På sykehuset, eller gjennom helsesøstertjenesten, vil du få tilbud om ammeopplæring. Ikke takk nei til dette, det er viktig å få til riktig ammeteknikk og ammeposisjon. Har du såre eller ømme brystvorter kan du ta en isbit på brystvorten i noen få sekunder før du starter å amme. Det vil numme ømheten litt. Du kan også klemme ut litt melk slik at melkestrømmen begynner, dette gjør at babyen din ikke trenger å suge så kraftig for å få den i gang. Når babyen er ferdigmatet, stikker du en liten finger inn mellom babyens munn og brystet slik at det blir lettere å få babyen av brystet. La brystvorten tørke litt i frisk luft før du tar på BH, eller la være å ta på BH.

Her er flere gode råd og tips:

  • Ha litt brystmelk på brystvorten etter du er ferdig med å amme. Det kan hjelpe på ømhet og brystmelk inneholder anti-bakterielle stoffer.
  • Et varm klut på brystvorten etter amming kan gi litt umiddelbar lindring.
  • En hårføner satt på svak varme kan gi lindring. Men vær forsiktig så du ikke brenner deg.
  • Noen kvinner sverger til te-poser. En varm, våt te-pose på brystvorten kan gi lindring etter amming, men vær oppmerksom på at te-poser inneholder stoffer som kan gjøre at brystvorten tørker ut og sprekker. Bruk grønn te, og ikke andre typer te.
  • Noen bruker naturlig produkter som kokosolje eller olivenolje, og føler at det hjelper. Du må forsikre deg om at oljen du bruker er fri for allergener. Prøv å finn virgin, organisk, kaldpressede produkter, og unngå vitamin E oljer da det kan forårsake hudreaksjoner både for mor og barn.
  • Honning er naturlig og antibakteriell, men bruk ikke vanlig honning da det kan være farlig for babyer og små barn. Du kan finne honning som er utviklet for medisink bruk.
  • Mange har hørt om brystskjell, og selv om mange syns de hjelper mot såre brystvorter, er det viktig å være oppmerksom på at det kan gjøre mer skade enn de hjelper. Men dersom du er i ferd med å gi opp ammingen helt, anbefaler vi å prøve brystkjell som en siste lindingsmetode. Pass da på at skjellene er helt rene og fri for bakterier (de kan kokes slik at de blir steriliserte).
  • Lanolin får du kjøpt på apoteket og er et produkt som er helt utviklet for en ammende mor. Det er et flott produkt for såre, sprukne og ømme brystvorter, og inneholder en kombinasjon av ingredienser som lindrer. Du trenger ikke å bruke mye, og kroppen vil absorbere det slik at babyen ikke får i seg noen av stoffene eller at mor trenger å vaske det av før neste amming.

Ikke glem

Før du behandler brystvortene med et, eller flere, av produktene ovenfor, er det viktig å vaske hendene. Dersom brystvorten har sprekker eller er veldig tørr, bør du vaske lett med en myk klut med litt varmt vann og lett såpe. Og ikke minst, ta kontakt med en lege eller helsesøster dersom du har noen spørsmål eller er i tvil om det kan være noe mer alvorlig på gang.