Dette må du vite om ammeslutt/ammeavvenning

Ammeslutt kan for mange være like vanskelig som å starte amming, mens for andre er det en gledens dag man har ventet på i flere år. Det kan være flere grunner til å slutte med amming, barnet er for eksempel ikke lengre interesser i brystet, eller man bestemmer seg for å slutte av mer praktiske årsaker som jobb. Uansett, det er viktig å huske at det er ikke bare mor som avslutter ammingen, også barnet skal nå gå en ny hverdag i møte. For enkelte barn er det å slutte med amming en helt naturlig hendelse, for andre kan det oppfattes nokså dramatisk. Vi har derfor laget en liste over hva du bør tenke over når det er tid for ammeslutt.

Ta tiden til hjelp

Det er absolutt å anbefale at man tar seg god tid ved ammeslutt, så ikke sett en bestemt dato for når nok er nok. Husk at det tar tid for barnet å venne seg til andre typer mat og fastere føde. Likeså er det viktig å respektere det faktum at for barnet er ikke pupp bare mat, det er trygghet, kjærlighet og en rutine de har hatt siden dag en. For barnet er dette som oftest første gang man skal vendes av noe som helst. Etter at barnet har spist et måltid kan det være lurt å la det ligge ved brystet en stund. Ikke tilby puppen men la barnet kjenne lukten og tryggheten av å ligge nær mor. Sakte men sikkert kan man så gå bort fra denne rutinen.

Unngå brystspreng

Avslutter man ammingen for brått er det mange mødre som opplever plager med brystspreng. Dette kan løses på en rekke måter. Om barnet fortsatt ønsker pupp anbefales det at man gir litt pupp først i måltidet, men avslutt så snart brystsprengingen avtar.

Om barnet selv tar initiativ til ammestopp kan man oppsøke sin lokale helsestasjon og forhøre seg om det er nye mødre som trenger brystmelk. Det er mange mødre som trenger tilgang til brystmelk da de finner amming vanskelig eller ikke har høy nok melkeproduksjon selv.

Om barnet ikke ønsker pupp lengre må du gi kroppen din tid til å avslutte melkeproduksjon. Det er ingen fasit på hvordan man kan hjelpe kroppen på vei, og brystspreng i seg selv er den mest naturlige måten å fortelle kroppen at det er på tide å stoppe produksjon. Om det ikke skulle fungere godt nok, vet man at mange finner hjelp i en litt for trang bh, eller man knytter et skjerf over brystene slik at det skaper mottrykk. Dette vil også fortelle kroppen at puppen allerede er full og trenger ikke å produsere mer melk.

Hvorgammeltmåbarnetvære

Det er ingen øvre eller nedre aldersgrense for når man skal slutte med amming. De aller fleste slutter i 1-2 årsalderen, men det er mange som ammer helt til barnet en 3-4 år gammelt. Må man avslutte før barnet er 6 måneder gammelt er det viktig at man bruker 1-2 uker på å venne barnet til morsmelkerstatning først. Erstatning er et meget godt alternativ men forvent at barnets mage reagerer på melken den første tiden. For barn som er 6-18 måneder gammel anbefales det at man tar tiden til hjelp, og introduserer litt morsmelkerstatning sammen med fast føde.

Hva gjelder barn over 2 år vil man ofte oppleve at barnet selv tar initiativ til ammeslutt da de har en hel verden å oppleve.

Er barnet blitt mer enn 3 år gammelt før man starter avvenningen bør man bruke tid på å forklare barnet hvorfor og gjøre det klart at dagen for stopp nærmer seg.

Viktigst av alt er å huske at barnet tar ikke skade av ammestopp. Må man avslutte for tidlig fins det gode alternativ og når barnet er klart for fast føde sikrer man at barnet får den næring det trenger via god barnemat enten på glass eller ved å lage selv.