Hvaerammetåke?

Leste du om den nybakte moren som skulle på trilletur i skogen? Hun hadde pakket stellebagen, kledd babyen, satt babyen i bilstolen og kjørt 2 mil til samlingsstedet før hun innså at hun hadde glemt å ta med vogna! Eller en annen mor som etter 6 måneder fant både mobiltelefonen og lommeboken i fryseren? Alle har vel hørt morsomme historier om nybakte mødre som har glemt noe viktig eller gjort noe merkelig rett etter at de har fått barn. Og hva skylder de på? Jo, ammetåken!

Men er ammetåke noe mer enn en unnskyldning eller mangel på søvn? Og hvor lenge kan man skylde på ammetåke?

Restitusjon etter fødsel og søvnmangel

Det tar tid å restituere seg etter en fødsel. Ikke bare har kroppen vært gjennom en enorm påkjenning, men den nybakte moren har også bært barnet i 9 måneder før fødsel og det er en påkjenning også. I tiden rett før fødselen har kroppen begynt å forberede seg på at babyen snart kommer, samtidig som magen har vokst og blitt tyngre og tyngre. Mange vil oppleve avbrutt søvn selv før babyen kommer fordi babyen er våken om natten og sparker eller den ligger og presser på blæra til mor slik at hun må på do ofte.

De aller færreste babyer sover natten igjennom fra dag 1, så de aller fleste vil oppleve avbrutt og mangelfull søvn i en periode etter fødselen. Hvor lenge denne perioden varer varierer fra familie til familie, og man har ikke noe klart svar på hvorfor noen babyer sover mer og lengre enn andre. Søvnmangel gjør at man kan slite med å konsentrere seg og at man ofte kan glemme ting. I tillegg dreier hverdagen seg om bare en ting; babyen. En nyfødt baby krever mye og «tar» gjerne all oppmerksomhet, og da er det lett å glemme alt annet. Men søvnmangel er ikke årsaken til ammetåke, for ammetåke er hovedsaklig et hormonelt fenomen. I følge undersøkelser vil kvinner som ikke nattammer, men som for eksempel lar far mate babyen med flaske om natten, føler seg minst like slitne som de som ammer.

Hormoner

Undersøkelser viser at det er spesielt de som ammer som blir rammet av ammetåke, og grunnen til det er at hver gang man ammer så blir hjernen oversvømt av ammehormoner. Det ene hormonet, prolaktin, har en beroligende effekt og gjør mor avslappet og litt døsig. Spesielt på nattestid er utskillelsen av dette hormonet veldig stort, noe som gjør at den som ammer ofter sovner etter at ammingen er over. Prolaktin øker i tillegg melkeproduksjonen, og det er stimuleringen fra at babyen suger på brystet som styrer uskillingen av dette hormonet. Det betyr at jo lengre og jo mer babyen suger på brystet, jo mer øker utskillingen av dette hormonet, som igjen vil øke melkeproduksjonen.

Det andre hormonet, oksytosin, styrer utdrivningsrefleksen slik at melken drypper, eller til og med stråler inn i barnets munn. Oksytosin (oxytocin på engelsk) sørger for at musklaturen rundt melkesekkene trekker seg sammen, som igjen fører til at melken presses ut i melkegangene. Dette hormonet sørger også for at livmoren trekker seg sammen etter fødsel, og det er ikke uvanlig at man kjenner at det kan «trekke» litt i livmoren når man ammer.

I tillegg til disse to hormonene, skilles det ut endorfiner når man ammer. Endorfiner har en beroligende effekt og kan virke smertestillende.

Det går over!

Ammetåken går over etter en stund, men hvor lenge det kan ta varierer fra kvinne til kvinne. Ammetåke er noe de aller fleste vil oppleve, så dersom man tar det hele med en god posjon humor, vil alt gå lettere. De aller fleste vil være ute av ammetåken før det har gått 6 måneder, men du kan jo bruke den som unnskyldning så lenge du vil!