Blod i melken? Dette kan være årsaken!

Det kan være vanskelig å legge merke til blod i melken med mindre du pumper eller klemmer ut litt melk. Noen mødre oppdager at brystmelken deres kan innholde blod dersom babyens avføring er veldig mørk eller inneholder blodflekker. Eller så oppdager de det ved at babyen gulper opp melk med blod i.Før brystpumpen kom på markedet var det veldig få mødre som la merke til det, men det er langt mer vanlig enn du kanskje tror. Brystmelk som inneholder blod kan komme i flere farger, som rød, rosa og brun. Mange nybakte mødre, og kanskje spesielt førstegangsfødende, kan fort bli bekymret dersom de oppdager blod i melken, for blod betyr vel at noe alvorlig er på gang?

Bare slapp av og pust dypt, for i de aller fleste tilfeller er det ikke noe farlig på gang. Her kan du lese mer om de 4 mest vanlige årsakene til blod i brystmelken.

Sprukne brystvorter

Den desidert mest vanlige årsaken til blod i melken, er sår eller sprukne brystvorter. Dette er ikke farlig, og kan behandles enkelt, enten av lege eller helsesøster, eller så kan du se våre tips og råd om ømme og såre brystvorter. Den vanligste årsaken til sprukne brystvorter er ammestilling, hvordan babyen suger, eller at den rett og slett tørker ut. Husk at vanligvis blir ikke brystvorten eksponert for mye veske, og påfølgende tørking. Tenk for eksempel på hvordan nesen blir når man er forkjølet og snyter seg mye, da blir man ofte tørr og sår. I stedet for å tørke brystvorten med en klut eller håndkle, kan du bruke en hårføner på svak varme, eller la den lufttørke før du tar på deg BH eller t-skjorte. En fuktighetsgivende og mild gele eller krem kan være godt å smøre på, og det vil gi lindring i tillegg til å tilføre fuktighet til tørr hud.

Økt blodstrøm

Rett etter en fødsel, øker blodtilførselen og blodstrømmen i kroppen din. Brystene dine trenger denne økte blodstrømmen for å kunne produsere nok melk. Dette er helt normalt, og kan være en årsak til at du har blod i melken. Dette er ikke noe å være bekymret for, og vil gå over helt av seg selv, vanligvis innen en uker eller to. Blodflekkene i melken kan se ut som rust, og har derfor på engelsk fått navnet «rusty pipe syndrome».

Svulst

Små cyster, eller svulster, er helt vanlig i et bryst. En Inraductal papilloma er en fibrocystisk tilstand som fører til små, og helt ufarlige, svulster i melkekanalen. Når sugekraften fra babyen blir stort, kan disse sprekke og føre til små blødninger. Dette er helt ufarlig, men dersom du er veldig bekymret eller i tvil, anbefaler vi at du kontakter din lege eller helsestasjon. En papilloma-svulst finner man ofte bare i ett bryst, og er ikke noe du kan kjenne selv ved å ta på brystet. Blødningen vil som oftest gå over av seg selv, og vil ikke trenge behandling.

Brystbetennelse

Det er ikke uvanlig å få brystbetennelse når man ammer, spesielt når man ammer om vinteren. Brystbetennelse kan føre til blod i morsmelken, og dersom du tror du har brystbetennelse anbefaler vi at du oppsøker lege eller helsestasjon. Der vil du kunne bli undersøkt ordentlig slik at riktig diagnose blir stilt, og få behandling dersom det trengs. Symptomer på en brystbetennelse er at brystet blir hovent, rødt og varmt. I tillegg vil du som regel ha feber og brystet vil kjennes ømt eller smertefullt. Selv om du tror du har en brystbetennelse, er det viktig at du fortsetter å amme. Melkeproduksjonen kan gå noe ned, men vil ta seg opp igjen.