Vil ikke barnet die? Prøv dette!

Det kan fins mange ulike årsaker til at barnet ikke vil die, og man kan fort bli lei og gi opp. Morsmelk er det beste du kan gi barnet ditt, så før du gir opp ammingen bør du ta en titt på disse rådene.

For mye melk

Noen mødre har en kraftig utdrivningsrefleks, noe som gjør at melken rett og slett spruter inn i munnen til babyen. Andre vil oppleve at når babyen sover i lengre perioder så vil brystet bli så fullt av melk at det kan gjøre vondt. I begge tilfellene vil vi anbefale å klemme ut litt melk for å lette trykket litt. Melken kan du ha i en kopp eller flaske og gi babyen på et senere tidspunkt. Ved å klemme ut litt melk vil du kunne redusere eventuelle smerter du måtte ha og du opprettholder melkeproduksjonen.

For lite melk

Noen mødre opplever sterk melkestrøm de første ukene, for så at det blir «for lite». I mange tilfeller er det ikke det at melkeproduksjonen går ned, men den stabiliserer seg og det kan føles ut som at den minsker. Så lenge babyen din blir mett og ikke trenger å bli matet unormalt mye, har du nok melk. Men dersom babyen din blir sutrete eller trenger oftere mat, kan det tyde på at melkeproduksjonen har gått ned. Det kan være mange grunner til det; er du mer stresset? eller har du riktig ammestilling? For å prøve å øke melkeproduksjonen igjen kan du prøve å bytte bryst og samtidig massere brystet du ikke mater med. Bytt bryst ofte og la babyen suge til det er helt tomt, det er også viktig for å sørge for at babyen får i seg den viktig «sluttmelken». Du kan også prøve å stimulere brystmelkproduksjonen ved å bruke en brystpumpe i de periodene babyen din for eksempel sover. Kroppen din vil da tro at babyen din trenger mer melk og vil da øke melkeproduksjonen.

På apoteket kan du få kjøpt ulike naturlige produkter som er ment for å øke produksjonen. Produkter som ammete og nesespray kan hjelpe deg å øke melkeproduksjonen, men resultatene varierer ofte mye fra kvinne til kvinne.

Urolig baby

En baby som er urolig vil veldig ofte ikke slå seg til ro og suge skikkelig. Det kan være flere grunner til dette. Dersom babyen virker distrahert, er det lurt å finne ut mørkt og rolig sted å amme på. Mye lyder, farger og andre mennesker kan forstyrre babyen og gjøre det vanskelig å slå seg til ro, så finn et rolig sted og bruk litt tid før du begynner å amme på å roe babyen. Hud-til-hud kontakt i 5-10 minutter før du ammer kan være med på å roe ned babyen slik at han/hun får slappet av før matingen. Dette anbefales også dersom babyen din er overstimulert eller trøtt. En urolig baby kan også være et tegn på at babyen din begynner å få tenner, og det kan påvirke ammingen. Mange babyer vil ikke ammes om de har vondt i gommen, så du kan prøve å gi babyen noe kaldt å gnage på i tiden før du ammer. Du kan også snakke med din lege eller apoteket for råd om hva du kan gjøre for å minske ubehaget din baby opplever når det er tenner på vei.

Ammetidspunkt

Mange prøver å få sin baby inn i en rutine når det gjelder mating og søvn. Husk at små babyer regulerer dette fint selv, så ikke press babyen inn i et mønster for tidlig. Tilby mat når babyen virker sulten, og la den sove når den er trøtt.