Fordeler med å amme barnet selv

I Norge har det alltid vært et stort fokus på det å amme, og norske mødre ammer mer, og lengre, enn de aller fleste andre mødre verden rundt. Ikke bare er morsmelken det beste du kan gi barnet ditt, det fins en god del fordeler for mor også. Å amme er mer lettvint enn å mate med flaske, og skaper et godt og nært bånd mellom mor og barn. I tillegg til å innholde alle den næringen barnet trenger, inneholder også morsmelk stoffer som minsker faren for infeksjoner, diare og betennelser. Flere studier viser til og med at det å amme minsker risikoen for kreft hos mor. Barn som blir ammet, har også en minsket risiko for krybbedød. Her kan du lese mer om de fordelene, både for barnet og for mor som ammer.

Fordeler for barnet

Brystmelk inneholder alt barnet trenger: proteiner, fett, laktose, vitaminer, jern, mineraler, vann og enzymer i akkurat de mengdene som kreves for optimal vekst og utvikling.

Morsmelk inneholder immunstoffer som beskytter mot infeksjoner forårsaket av bakterier og virus. Undersøkelser har vist at amming beskytter mot diaré, mellomørebetennelse og luftveisinfeksjoner, og er forbundet med kortere sykdomsforløp. Det er vist at morsmelk beskytter mot infeksjoner også flere år etter ammeperioden. Det er videre nylig vist at morsmelkernærte barn har redusert risiko for overvekt og enkelte sykdommer senere i livet. Du kan lese mer om dette under «amming og tarmflora».

Morsmelk inneholder hormoner og andre stoffer som letter fordøyelsen. Dette gjøre at tarmen modner, og barnet vil ha mindre risiko for forstoppelse. Morsmelk kan også hemme utvikling av allergier og atopisk eksem.

Morsmelk inneholder omega-3 fettsyrer, som har en positiv effekt på barnets utvikling av hjerne og nervesystem.Forskning viser også at det er bedre visuell utvikling og visuell nøyaktighet hos barn som har blitt ammet.

Fordeler for mor

Den aller største fordelen med å amme for mor, er at maten alltid er klar, dagtid som nattestid. Man trenger ikke å stå opp og varme opp maten, og det er ikke noe behov for vasking og koking av utstyr. Det er lettvint og praktisk når man skal ut på tur, og spesielt dersom man er ute og reiser, for det er ikke alltid man finner et sted man kan varme opp flaskemelk.

Amming utløser hormoner og andre stoffer

Amming utløser en rekker hormoner og stoffer som er bra for den nybakte moren. For eksempel utløser amming såkalte endorfiner som er et hormon for gir følelsen av lykke. Mengden endofiner hos mor under amming dobler seg, og er på topp etter 20 minutter med amming. Det har blitt bevist at mødre som ammer føler seg mer tilfredse og lykkeligere enn de som ikke ammer.

Stresshormonet cortisol er blitt målt hos mødre som henholdsvis flaskematet og ammet barna sine. Mødrene ble utsatt for to typer stress; ikke-relevant stress (for eksempel å måtte tale offentlig) og relevant stress (noe som truet barnet). Resultatene av dette forsøket viste at ammende mødre er mindre urolig for det som måtte være av mindre betydning; det ikke-relevante stresset. Mens når det gjaldt det som virkelig kunne tenkes å true barnet, så fikk moren økt produksjon av stresshormonet.

Raskere i form

Etter at barnet er født, og det begynner å suge og stimulere brystet, frigjøres hormonet oksytosin. Dettegirsvært mange effekter for morenskropp:

  • – Livmoren trekker segsammen
  • – Redusertblødningetterfødselen
  • – Bedre normalisering av livmoren i løpet av barseltiden
  • – Får melken ut av brystene (utdrivningsrefleksen)
  • – Økeravspenningen
  • – Bedrersøvnkvaliteten
  • – Reduserer angst oguro